De webshop ondervindt momenteel een technische storing, niet alle producten zijn vindbaar. Je kunt wel nog gewoon bestellen via e-mail (verkoop@leeuwerik.nl) of door ons te bellen op 040 290 50 50

Stapelfeest! Ontvang 7% extra korting op jouw online bestelling vanaf 15 losse platen. Ga naar de actiepagina en ontdek meer!

Hoe duurzaamheid en Leeuwerik hand in hand gaan  

Het bouwen en verbouwen met duurzaam geproduceerde materialen van hout of houtvezel levert winst op voor mens, milieu, dier en economie. De milieubewuste, professionele verwerker gebruikt steeds meer duurzaam geproduceerde producten van hout of houtvezel voorzien van het FSC® of PEFC keurmerk. Leeuwerik denkt hier graag in mee.

Leeuwerik is gecertificeerd leverancier van duurzaam geproduceerde houtproducten en onderdeel in de keten van boom tot houtproduct. Hiermee willen we een inspanning leveren en onze verantwoordelijkheid nemen voor een gezonde, duurzame toekomst voor mens, dier en bossen wereldwijd.

Bij Leeuwerik wordt een duurzaamheidsbeleid gevoerd vanuit intrinsieke motivatie. Met ons productassortiment en milieuvriendelijke bedrijfsvoering streven we ernaar om een vooraanstaande rol te spelen op het gebied van duurzaamheid, met als doel een gezonde toekomst te realiserenvoor mens, dier en milieu. Wij nemen onze verantwoordelijkheid voor de directe impact op het milieu, en we innoveren en verbeteren voor zowel de huidige als de toekomstige generaties.

 

Productassortiment

FSC® of PEFC certificering 

Hout staat aan de basis van vrijwel alle producten uit het Leeuwerik assortiment. Een bijdrage leveren aan een goede en gezonde toekomst voor houtproducten staat dan ook hoog op onze prioriteitenlijst.

We kopen waar mogelijk duurzaam plaatmateriaal in. Meer dan 90% van deze producten draagt een FSC® of PEFC keurmerk, waarmee de herkomst van het product tot de bron terug te herleiden is. Leeuwerik is zelf ook FSC® en PEFC gecertificeerd keten-lid.

 

Leeuwerik is gecertificeerd FSC® leverancier

FSC® is opgericht om het verantwoord beheer van bossen te bevorderen. De zogenaamde FSC® standaard voor verantwoord bosbeheer brengt sociale, milieu en economische belangen in balans. Bosbeheer conform deze standaard, met hieraan gekoppeld mogelijke hout- en papierproductie, beschermt bossen voor huidige en toekomstige generaties.

Het middel wat daarbij gebruikt wordt is het FSC® keurmerk. Deze standaard geldt internationaal gezien als een garantie voor verantwoord bosbeheer. Door certificering van duurzaam bosbeheer en de gehele keten die het hout daarna doorloopt (Chain of Custody), kan FSC® garanderen dat de producten met een FSC® keurmerk daadwerkelijk uit een duurzaam beheerd bos afkomstig zijn.

De FSC® certificaten van Leeuwerik vind je onderstaand en kunnen worden gedownload in PDF-formaat:  

 

Alle producten waarbij een FSC® logo staat weergegeven zijn FSC® gecertificeerd. Wil je meer informatie over FSC®? Kijk dan op www.fsc.nl

Leeuwerik is gecertificeerd PEFC leverancier

PEFC is een internationale non-profit organisatie die een duurzaam beheer van bossen wereldwijd als doel heeft. Duurzaam beheer van het bos houdt in dat men rekening houdt met zowel de economische, ecologische als sociale functies die het bos vervult.

PEFC heeft niet één algemene standaard die wereldwijd toepasbaar is. Omdat continenten, landen en bossen overal verschillen zijn ook de standaarden voor duurzaam bosbeheer verschillend. De PEFC Council stelt wel criteria waaraan de standaard minimaal dient te voldoen. Door certificering van duurzaam bosbeheer en de gehele keten die het hout daarna doorloopt (Chain of Custody), kan PEFC garanderen dat de producten met een PEFC-keurmerk daadwerkelijk uit een duurzaam beheerd bos afkomstig zijn.

De PEFC certificaten van Leeuwerik vind je onderstaand en kunnen worden gedownload in PDF-formaat:

Alle producten waarbij een PEFC logo staat weergegeven zijn PEFC gecertificeerd. Wil je meer informatie over PEFC? Kijk dan op www.pefc.nl

 

Recycle, Cradle to Cradle, Circulair & Biobased

Hergebruik van reststoffen of afvalstromen: Recycle, Cradle to Cradle, Circulair & Biobased.

Dit zijn belangrijke begrippen die er toe moeten leiden dat we eindeloos gebruik kunnen blijven maken van de reststromen, afval en ‘end-of-life’ producten. Om deze vervolgens opnieuw in te zetten om tenminste eenzelfde soort of kwaliteit product te produceren of wellicht een beter of hoogwaardiger product te creëren.

We zien in de houtindustrie een enorme inzet om de vezel ‘hout’ weer opnieuw te gebruiken. We zien dit bijvoorbeeld in de productie van spaanplaat producten voor de meubel- en bouwindustrie, OSB voor constructieve toepassingen in de bouw en er zullen nog veel varianten volgen, zoals bijvoorbeeld MDF. Dit betekent voor de toekomst dat je steeds vaker een product gaat verwerken dat al een leven heeft gehad en na gebruik weer hergebruikt kan gaan worden. Wat denk je dat dit doet voor de CO2-uitstoot? Deze vermindert enorm doordat er minder nieuwe grondstoffen gebruikt hoeven te worden. Houtproducten staan daarom wereldwijd in de belangstelling om meer ingezet te worden, enerzijds voor de CO2-opslag en anderzijds om het onuitputtelijk vermogen om opnieuw ingezet te worden in een nieuw product. De toekomst is van hout!   

 

Milieuvriendelijke bedrijfsvoering

Naast onze producten leveren we ook door onze bedrijfsvoering een bijdrage aan een beter milieu. 

✓   Zo zijn ons bedrijfsgebouw en magazijnen volgens de laatste bouwmethodieken zeer energiegunstig gebouwd. Voor het verwarmen en koelen van ons gebouw maken we gebruik van een Warmte Koude Opslag (WKO) installatie. Een gedeelte van onze magazijnvloer wordt gebruikt als opslagcapaciteit voor warm en koud water. We zijn aangesloten op een gesloten bron op 130 meter diepte onder ons pand.     
✓   Daarnaast beschikt ons pand over een warmteterugwinning (WTW) installatie. Hiermee wordt de frisse ingeblazen buitenlucht opgewarmd met de warmte van de afgezogen ventilatie lucht. Dit zorgt voor een optimaal werkklimaat en helpt ons energieverbruik te minimaliseren.
✓   Ons gebouw is demontabel en de gebruikte materialen zijn herbruikbaar. Waardoor we de ecologische voetdruk minimaliseren. 
✓   Dankzij ons ‘zonnedak’ met meer dan 4.000 zonnepanelen en met een vermogen van meer dan 700.000 kilowatt zijn we energieneutraal. Alle door onszelf opgewerkte energie gebruiken we in ons dagelijks proces. Wat we niet nodig hebben leveren we terug aan het net.
✓   In al onze kantoren en logistieke zones maken we gebruik van LED-verlichting die gestuurd wordt op vraag. Dit betekent dat deze verlichting enkel aan gaat indien verlichting vereist is. Hiermee beperken we ons energieverbruik en dragen we bij aan een duurzame toekomst.
✓   Natuurlijk zijn onze heftrucks en zijladers volledig elektrisch uitgevoerd en voldoet ons vrachtwagenpark aan de allerbeste CO2-emissienormeringen. 
✓   Onze complete buitendienst rijdt in elektrisch aangedreven auto's.
✓   We scheiden al onze afvalstromen en recyclen nagenoeg alle materialen. 

 

Alles om een bijdrage te leveren aan betere toekomst! Bekijk hieronder een korte video over onze milieuvriendelijke bedrijfsvoering:

 

    

MVO certificering

MVO staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Jaarlijks worden we beoordeeld op onze prestaties wat betreft duurzaamheid, waarbij er gekeken wordt naar wat we al hebben bereikt en waar we nog kunnen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan vragen als "Hoe gaan we om met de medewerkers?" en "Wat hebben we gerealiseerd op het gebied van duurzaamheid en energiebesparende maatregelen?". Zowel in 2022 als in 2023 hebben we een fantastische score behaald waar we erg trots op zijn! Maar we blijven natuurlijk altijd streven naar meer.

 

 

Hieronder zie je het meest recente MVO-certificaat.

 

                      

Implementatie en Monitoring

Continue verbetering: Leeuwerik wil continue zijn milieumanagementsysteem verbeteren met als doel de prestaties van Leeuwerik op het gebied van milieu verder te verbeteren en bij te dragen aan een betere toekomst en compliant te zijn met wettelijke, en andere van toepassing zijnde, eisen.

Stakeholdersbetrokkenheid: we betrekken actief onze medewerkers, leveranciers, dienstverleners, klanten en andere belanghebbenden bij ons duurzaamheidsbeleid en staan open voor feedback en suggesties om onze impact op het milieu verder te verminderen.

 

Heb je vragen over duurzaamheid of kunnen we je anders helpen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, uiteraard geheel vrijblijvend! Bezoek de contactpagina of ga direct naar het contactformulier via onderstaande button.