Fineer

       

Producten 1-24 van 150

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Fineer

Fineer zijn dunne laagjes hout van 0,6 mm gesneden uit een boomstam. De gekozen snij- en voegwijze geeft het fineer een geheel eigen uiterlijk en kenmerk.

 

De snijwijze van fineer

Er zijn verschillende snijwijzen voor fineer. Buiten de keuze voor een houtsoort is ook de snijwijze van het fineer zeer belangrijk voor de uitstraling. Door te kiezen voor een bepaalde snijwijze, kan er een unieke tekening tot stand komen.

Dosse fineer

Als je kiest voor dosse fineer, wordt het fineer uit het hart van de boom gesneden. Hierdoor ontstaat er een “bloem” tekening.

Kwartier normal cut

Bij deze snijwijze wordt er haaks op de jaarringen gesneden. Het voordeel hiervan is dat er een regelmatige tekening met rechte lijnen ontstaat.

Kwartier rift cut

Ook bij deze snijwijze ontstaat er een rechtdradige tekening. De boom draait rond zijn as waarbij er onder een bepaalde hoek haaks op de jaarringen wordt gesneden.

 

Snijwijzen fineer

 

De voegwijze van fineer

De voegtechniek is het met elkaar verbinden van verschillende stroken fineer tot een geheel met het uiterlijk en de kenmerken die je graag ziet. De gekozen voegtechniek bepaalt in grote mate hoe je ontwerp eruit komt te zien en beïnvloedt de sfeer van je interieur.

Boek

Bij het in boek voegen worden de stroken fineer twee aan twee gespiegeld aan elkaar gevoegd. Hiermee wordt een compositie gecreëerd wat de beeldafwikkeling van de boom laat zien.

Geschoven

Bij het schuiven van fineer worden de fineerstroken letterlijk achter elkaar geschoven. Hierdoor ontstaat een regelmatig beeld. Deze voegwijze is zeer geschikt wanneer het fineer nog moet worden ingekleurd, omdat alle stroken met dezelfde zijde naar boven liggen. Hierdoor krijg je nauwelijks kleurverschil.

Gedraaid geschoven

Door de kop-aan-voet combinatie wordt het beeld evenwichtiger. Er is geen onder- of bovenkant bij deze plaat. Ook bij deze voegwijze is er sprake van een regelmatig beeld.

Mixmatch

Mixmatch is de enige voegwijze zonder regelmaat. Fineervellen van verschillende boomstammen worden gebruikt om een beeld te creëren. Deze gepatenteerde techniek van Decospan zorgt voor de karakteristieke uitstraling van echt massief hout. Het is mogelijk om dosse en kwartier gesneden fineer door elkaar te gebruiken.

 

Voegwijzen fineer

 

Het bewerken van fineer

Fineer is echt hout. Het mooie aan hout is dat je het op vele manieren kunt bewerken. Lakken, beitsen en oliën geven een persoonlijke uitstraling aan het fineer. Ook kunnen er verschillende “scratch”- of borsteltechnieken op worden toegepast. 

Borstel-, “scratch”- en hamerslagtechnieken

Op onze Querkus eiken fineer collectie kun je ervoor kiezen om je fineerproduct nog persoonlijker te maken met een van de oppervlaktebewerkingen borstelen, “scratchen” of hamerslag. Je fineerproduct krijgt hierdoor een meer authentieke en doorleefde uitstraling. Bekijk deze bewerkingsmogelijkheden op de pagina over Querkus bewerkingen.

Lakken, beitsen en oliën

Fineer kan ook afgewerkt worden met lak, beits of olie. Hiermee kan het gewenste kleureffect worden gegeven, maar blijft het authentieke gevoel van hout bewaard. Zo creëer je de look die je wilt.

 

Veelgebruikte toepassingen van fineer

Fineer is een erg veelzijdig product. Naast gefineerde platen, zijn wij ook leverancier van flexfineerHPL met fineer en fineer wandbekleding. Enkele veelgebruikte toepassingen van fineer zijn:

  • Keukens
  • Meubels
  • Kasten

 

Querkus fineer toepassing kast

 

Unieke eigenschappen van fineer

Wat fineer uniek maakt, is dat het geheel naar persoonlijke smaak te realiseren is. Door te kiezen voor de gewenste houtsoort, voegwijze, snijwijze en bewerking realiseer je een uniek product volledig naar wens.

 

Topmerken in fineer

Querkus, Shinnoki, Nørdus en Astrata zijn stuk voor stuk bijzondere collecties in ons assortiment fineer. Querkus is een speciale collectie eiken fineer die door het tijdloze uiterlijk erg populair is. Shinnoki zijn kant-en-klare in kleur gelakte panelen die zonder verdere afwerking direct toegepast kunnen worden. Nørdus is een collectie die bekend staat om het Scandinavisch uiterlijk. Astrata is wandbekleding geïnspireerd op Querkus Oak Vintage en Parky brengt het warme gevoel van een echte houten vloer.

 

Leer meer over fineer

De mogelijkheden in fineer zijn eindeloos. Wil je meer leren over dit mooie materiaal? Volg dan de fineertraining van de Leeuwerik Academy of schrijf je in voor een webinar.

 

 

Laat je inspireren in onze Veneerstudio

Zoek je fineer voor je project? Ben je op zoek naar een speciale houtsoort? Of wil je inspiratie opdoen? Dan is de Leeuwerik Fineerstudio de juiste plek. In de Black Box vind je de meest exclusieve houtsoorten ter wereld op groot formaat. Daarnaast heb je ook alle presentatiemappen, brochures en stalen bij de hand wat de keuze voor de juiste fineersoort een stuk eenvoudiger maakt. Uiteraard bieden wij met onze kennis van fineer persoonlijke begeleiding bij het maken van je keuze.

 

Leeuwerik Fineerstudio 'The Veneer'