Eindhoven
040 290 50 50

Hoevelaken
033 254 10 54

Drachten
0512 58 28 83

Trendblog | Ikigai | deel 1

Door Monique van der Reijden, journalist en trend forecaster van trendcompass.nl

Moodboard IkigaiMood Ikigai | Trendcompass.nl

IKIGAI ‘De kunst van het zen leven’

Well-being staat centraal in deze nieuwe trend met design invloeden vanuit het Oosten en Westen met elkaar gecombineerd. Een hybride sfeer geïnspireerd op de Japanse design esthetiek en het Scandinavische gevoel voor warm minimalisme. Slow Living kenmerken en artisanaal design domineren. Steeds meer komt het interieur in contact met de natuur en is er sprake van een holistische benadering van interieurontwerp.

“Daar waar we wonen, werken en leven worden ruimtes gecreëerd om zonder te veel prikkels te ontspannen. De sfeer is duidelijk ‘aangesloten’ op de natuur met een mix van natuurlijke materialen en organische vormen. Voor een mooie balans signaleren we de nieuwe blok- en stapelvormen en strakke dunne lijnen die voor ritme, overzicht en verfijning zorgen. Het interieur faciliteert het zorgeloos ‘zijn’ met meditatie en stilte zones, binnentuinen en buitenkamers.”

Maarten Smulders, algemeen directeur Leeuwerik

MAAK EEN SCULPTUUR

Ga ruimtelijk en flexibel om met de indeling van een wellness ruimte. De wand c.q. ruimteverdeler in deze trend is tevens een sculptuur in de ruimte. Een langgerekt blok is de basis waarmee de wand is opgebouwd waarbij verschillende stapelingen, openingen en opstellingen mogelijk zijn. Elk blok is bekleed met de lichtgrijze ‘whitewash’ houtstructuur van de Wengé Blanc Cérusé met op de kop z’n kant een afwerking in zwarte eiken. Er zijn geen zichtbare randen of lijsten. Hierdoor ontstaat een grafisch 3D blokkenspel.

Trend IkigaiFoto’s: Blokkenwand op maat speciaal gemaakt voor de trendproductie Zenzucht voor de Eigen Huis & Interieur i.s.m. Trend Compass – ph. Tim van der Most

ZILVER GEEN GOUD

De trend IKIGAI heeft een verademende werking op het interieur. Frisse groentinten symboliseren het voorjaarsgevoel. De sfeer is verkwikkend, licht en natuurlijk met optieken van hout en steen. Geborsteld aluminium, rvs en zilverkleurige metallics geven op een stoere, bescheiden manier de nieuwe ‘glans’. 

GLAD & STRUCTUUR

Plaatmaterialen en houtfineer met een duidelijk zichtbare en voelbare houtstructuur zijn optisch niet meer van echt massief hout te onderscheiden. Zoek in een interieurontwerp naar een subtiele mix van gladde, glanzende (of deels reflecterende) materialen en de matte, ruwere materialen met natuurlijke structuur of tekening. Laat je door Leeuwerik adviseren ten aanzien van aflopende en blinde afwerkingen voor een minimalistische look & feel.  

Trend IkigaiFoto: Keuken Spring Street K2 van Martina Gemmola & cantileversinteriors.com, ph. Martina Gemmola

NEXT LEVEL

Bij de Leeuwerik Academy worden interieurbouwers en meubelmakers opgeleid naar een ‘next level’ in de toepassing van materialen. Deelnemers aan de cursussen werken in kleine groepen met basismaterialen, solid surface van Corian®, olie van Rubio Monocoat, lijm van Bijlard International en HPL van Duropal, Polyrey, Resopal en Arpa Industriale. Ook de toepassing van het bijzondere plaatmateriaal van FENIX NTM en FENIX NTA in interieur en meubelen conform de laatste trends maken deel uit van het programma.

Trend IkigaiFoto: hanglamp Cone van Warm Nordic en trendproductie Zenzucht voor de Eigen Huis & Interieur i.s.m. Trend Compass – ph. Tim van der Most, Styling: Monique van der Reijden

MOMENTUM

Creëer de verstilde sfeer door een monochroom en natuurlijk kleurenpalet te kiezen. Een toon-op-toon beleving van vergrijsde groentinten is een tijdloos alternatief voor de bekende zand of kiezeltonen. Maak het spannend met een houtfineerwand, een gekleurde marmer optiek of een terrazzo toe te passen in een vrijstaand element zoals een keukeneiland, een wastafel of een lambrisering.

VOOR DE LANGE TERMIJN

De trends van Leeuwerik zijn lange termijn signalementen die een tijdloze interieurinrichting en beleving garanderen. Door het volgen van innovatieve en creatieve ontwikkelingen op het gebied van design, architectuur, kunst, duurzaamheid en techniek worden concrete vertaalslagen gemaakt naar een actuele toepassing van de materialen collecties van Leeuwerik. 

Trend IkigaiFoto: Interieurproject South Yarra House van Lande Architects, ph. Derek Swalwell

SPELEN MET BLOKKEN

Dat eindeloos spelen met de blokkendoos werpt eindelijk zijn vruchten af want kijk even hoe creatief blokken worden toegepast in de hedendaagse (interieur)architectuur. Architecten gaan voor spelen met stapelingen, ritmes en grids met blokvormen zowel binnen als buiten en dan gecoördineerd met elkaar. Binnen en buiten is met elkaar verbonden. Zwart-wit-grijs (in kleur en betonlook) in combinatie met hout en ‘groen’ is de nieuwe standaard zonder de standaardformaten dan!

Trend IkigaiFoto’s: kruk Falò van Riva 1920, Bijzettafel 'Subterranean' van Sho Ota (Gallery Mia Karlova) en Fountain Pen Kengo Kuma interieurdesign 

STYLINGTIP: WERK MET HOUT

Nieuw design handgemaakt van hout versterkt het artisanale gevoel van het moderne interieur. De warme, natuurlijke uitstraling is ongeëvenaard en tijdloos. Deze krukjes en accessoires doen denken aan de Chidori architectuur waar hedendaagse designers zich door laten inspireren binnen deze trendstroming. 

Aanmelden nieuwsbrief

Bel me even a.u.b.

Meer informatie?

Heeft u vragen en wilt u meer weten over Leeuwerik? Neem contact met ons op en wij helpen u verder.

 

Neem contact met ons op

Om u beter tot dienst te zijn, gebruiken wij cookies op onze website. Hierdoor kunnen wij aan de hand van het gedrag op onze website nog betere service bieden. Als u verdergaat op onze website nemen wij aan dit u dit goed vindt. Meer informatie? Ga dan naar onze cookiepagina×