Emissienorm formaldehyde

Formaldehyde is een gas dat vrijkomt uit natuurlijk hout en van nature dus voorkomt in onze leefomgeving. Deze stof bevindt zich ook in de gebruikelijke bindmiddelen van plaatmaterialen, zoals lijmen en harsen op basis van fenol, ureum en melamine. Daarom zijn er voor de emissie van formaldehyde strenge eisen gesteld.

 

Normering binnen Europa

Binnen Europa en volgens de CE-markering wordt de E1-norm verplicht. Dit betekent dat een materiaal minder dan 8 mg formaldehyde per 100 g mag bevatten. Maar in Duitsland gelden al strengere normen, namelijk E0,5. Dit is een halvering van de E1-norm. Ook worden steeds meer plaatmaterialen met E0 geproduceerd. Met E0 wordt aangegeven dat de gebruikte lijm vrij is van formaldehyde. Maar geen houtachtig materiaal is helemaal formaldehyde vrij, omdat formaldehyde zich van nature in hout bevindt.

 

Andere certificeringen

Buiten deze Europese emissienorm zijn er nog een aantal certificeringen voor materialen voor lage emissie van formaldehyde:

  • CARB 2: CARB staat voor California Air Resources Board. Deze normering stelt strenge eisen aan de emissie van formaldehyde in plaatmateriaal.
  • Blauer Engel: Deze Duitse certificering heeft betrekking op de emissie van formaldehyde. Materialen met deze certificering hebben geen schadelijke effecten op de gezondheid van mensen. Ook geeft dit certificaat aan dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Thermopal gemelamineerde spaanplaat voldoet aan de Blauer Engel norm.

 

Plaatmateriaal met een lage formaldehyde emissie

Ook vind je in ons assortiment plaatmateriaal waar geen formaldehyde aan is toegevoegd. Een voorbeeld is MDF ZF. MDF ZF staat voor zero formaldehyde. Voor dit MDF is dan ook lijm gebruikt vrij van formaldehyde. Al onze producten voldoen aan de E1-, E0,5- of zelfs deze E0-norm.