Verlijming multiplex conform Europese norm 314-2

Bij het verwerken van multiplex wordt er vaak lijm gebruikt om een stevige plaat te krijgen. Voor de verlijming zijn er verschillende Europese normen vastgesteld. Er zijn diverse verlijmingen voor interieur en exterieur.

 

EN 314-2

Voor de verlijming van multiplex wordt er gebruikgemaakt van de EN 314-2. Deze is onderverdeeld in drie klassen die aangeven in hoeverre de verlijming geschikt is voor bepaalde toepassingen:

EN 314-2 klasse 1 Verlijming geschikt voor droge toepassingen.
EN 314-2 klasse 2 Verlijming geschikt voor beschutte en beschermde toepassingen buiten.
EN 314-2 klasse 3 Verlijming geschikt voor onbeschermde buitentoepassingen.

Deze verlijmingen zijn allemaal volgens de E1-klasse.

 

MR en WBP

De afkortingen MR en WBP worden nog regelmatig getoond, maar dit zijn verouderde begrippen. MR staat voor “moist resistant”. De plaat is verlijmd met melamine of ureumformaldehyde lijm, waardoor deze enkel binnen toe te passen is. WBP staat voor “water boil proof” en werd gebruikt om exterieure toepassingen aan te geven. Over de duurzaamheid of kwaliteit van het hout zegt WBP niets.

 

Exterieure toepassingen

Multiplex dat geschikt is voor beschermde of onbeschermde exterieurtoepassingen moet altijd worden voorzien van twee lagen grondlak aan de voor- en achterzijde van de plaat. De zaagranden moeten conform verwerkingsvoorschriften worden voorzien van een professionele “randsealer” die in meerdere lagen wordt aangebracht.