Verlijming spaanplaat conform Europese norm 312

Bij het verwerken van hout, wordt er vaak lijm gebruikt. Dit is van belang om een stevige spaanplaat te verkrijgen. Er zijn verschillende Europese normen vastgesteld voor de verlijming. Er zijn diverse verlijmingen voor interieur en exterieur.

 

De verlijming van spaanplaat

Ureumformaldehyde is al meer dan 70 jaar de meest gebruikte lijm voor spaanplaat. Deze lijm is eenvoudig te verwerken en goedkoop ten opzichte van andere lijmen. Het nadeel van deze lijm is dat deze niet bestand is tegen vocht en formaldehyde afgeeft. De huidige regelgeving is dat plaatmateriaal geen klachten over formaldehyde overlast mogen geven. Ze moeten voldoen aan de Europese E1-norm.

De E1-norm is opgenomen in de CE-markering, wat inhoudt dat de verlijming volgens de Europese Norm (EN) 120 is. Er mag maximaal 8 mg formaldehyde per 100 gram ovendroog materiaal in de plaat zijn opgenomen of er mag maximaal 0,1 ppm/m3 lucht per m2 plaat zijn opgenomen. Tegenwoordig worden er steeds vaker platen met de verlijming E0 geproduceerd, wat betekent dat het niveau formaldehyde niet boven het natuurlijke niveau komt.

 

Vochtwerende spaanplaat

Voor vochtwerende spaanplaat wordt melamineformaldehyde gebruikt. Om dit goed herkenbaar te maken, wordt een groene kleurstof aan de lijm toegevoegd. Door deze groene kleur zijn vochtwerende spaanplaten duidelijk te onderscheiden van normale spaanplaten. Zie hieronder twee voorbeelden van vochtwerende spaanplaten.

Voorbeelden van vochtwerende spaanplaten