ECO FRIENDLY LIVING
ECO FRIENDLY LIVING
Trendblog | Monique van der Reijden

ECO FRIENDLY LIVING


Moodboard: Eco Friendly Living

Foto’s: Hay Rey chair, OrganicBoard, Acofelt 924, Zuiver, Astrata Slats, Gensler Design, Shinnoki – Pebble Triba, Mater x Patricia Urquiola

IMPACT VAN DUURZAAM

Minimaliseren, hergebruiken en recyclen van materialen is de belangrijkste lange termijn trend in onze hedendaagse lifestyle. Vanzelfsprekend met behoud van de kwaliteit, functionaliteit en esthetiek van het interieur. Want juist deze synergie maakt ‘duurzaam’ voor iedereen interessant. Architecten en interieurbouwers zijn zich dan ook meer bewust van duurzame materialen. Hierop inhakend maken we jullie graag enthousiast voor onze nieuwe collecties Acofelt, OrganicBoard Pure en Astrata Slats. 

 

 

AKOESTISCHE OPLOSSING

Maak kennis met het nieuwe vilten materiaal Acofelt van Leeuwerik. Een slimme akoestische oplossing voor op het plafond, een wand of als scheidingswand op kantoor. Dit zachte maar stevige materiaal heeft geluidsabsorberende eigenschappen, er zijn geen chemische stoffen in verwerkt en het is 100% recyclebaar. Acofelt is gemaakt van PET-materialen zoals flessen, jassen en maaltijdverpakkingen en is het meest duurzame PET-vilt op de markt. Dankzij het natuurlijke kleurenpalet en de mogelijkheid het materiaal in een contour te snijden en digitaal te bedrukken, is de toepassing in het interieur eindeloos. 

 

Chris van Kessel, commercieel directeur Leeuwerik:

“De toepassing van Acofelt in het interieur verrijkt de sfeer dankzij de zachte textuur en natuurlijke kleuren. De optimale akoestische beleving en het duurzame karakter zijn een grote meerwaarde van deze nieuwe collectie.” 

 

Foto: biologisch afbreekbare collectie Alder Patricia Urquiola x Mater en Acofelt

 

MILAAN DESIGNSTAD

Milaan is de ‘Design Capital of the World’ en onlangs werden tijdens ‘Il Salone del Mobile’ en ‘Eurocucina’ de nieuwste trends en ontwikkelingen gepresenteerd op het gebied van interieur, keukens, design en materialen. In duurzaam design zijn natuurlijke kleuren en structuren favoriet met de opkomst van watertinten en natuursteen optieken voor meer energie en dynamiek in het interieur. Dat duurzaam design vernieuwend en trendy kan zijn laat topontwerpster Patricia Urquiola zien met de Alder collectie voor Mater. Deze meubels zijn gemaakt van bio-afbreekbare plastics gemengd met koffie- of houtafval.

 

Foto: Pod PET Felt Privacy Chair van Benjamin Hubert voor de Vorm en Acofelt

 

TRENDKLEUR: VERGRIJSD MINTGROEN

In de nieuwe Acofelt collectie haakt de Acofelt 924 met zijn subtiele grijsgroene kleur perfect in op de ‘Biophilic Design’ trend. Het geeft het interieur een natuurlijk en verfrissend karakter en draagt voor de werkplek – thuis en op kantoor - bij aan een gevoel van well-being dankzij de kleurconnectie met de natuur en de akoestische én zachte eigenschappen van het vilt. 

 

                        

 

STYLINGTIP:

Dankzij de natuurlijke kleuren van de Acofelt collectie is dit materiaal niet alleen functioneel maar ook een sfeermaker in de ruimte. Doordat het vilt in contour kan worden gesneden en digitaal bedrukt kan worden, kan je het interieur nog unieker maken door een abstract kunstwerk, grafisch patroon of een logobedrukking te ontwerpen. 

 

Zeewonder trendblogZeewonder trendblog

Foto: Turf Design en Acofelt

CREATIEF MET VILT

Met Acofelt kun je het interieur akoestisch verbeteren én de sfeer verhogen. Maak bijvoorbeeld een verlaagd akoestisch plafond met een open blokken ‘grid’ of ontwerp een gebladerde takken dessin en laat dit op maat uitsnijden als decoratieve wandafwerking. 

Zeewonder trendblogZeewonder trendblog

Foto: Pfleiderer

 

DUURZAAM KEUKENONTWERP MET ORGANICBOARD PURE 

In een op maat gemaakt keukenontwerp is het nieuwe ‘OrganicBoard Pure’ een duurzaam alternatief in de toepassing van decor spaanplaat. De nieuwe OrganicBoard Pure collectie van Leeuwerik is geschikt voor projecten met de hoogste duurzaamheidseisen en gezond wonen; van keuken- en totaal interieurontwerp tot winkelinrichting. OrganicBoard Pure is een gemelamineerde spaanplaat met een uniek, duurzaam grondstofconcept. De plaat wordt formaldehydevrij gebonden, bestaat uit 100% OrganicGlue (biogene lijm) én 100% gerecycled hout. Dit nieuwe materiaal is bekroond met de Blauwe Engel, hét milieukeurmerk van de Duitse federale overheid voor bijzonder milieuvriendelijke producten.

 

Zeewonder trendblogZeewonder trendblog

Foto: OrganicBoard Pure collectie

 

DUURZAME INTERIEURTIP 

OrganicBoard Pure kan worden gezaagd, gefreesd, geboord en geband en is voor verticale toepassing in keukens en interieurbouw zeer geschikt als duurzamer alternatief voor standaard spaanplaat. 

 

 

GEZONDE WOONMATERIALEN

De twee OrganicBoard Pure kleuren Kasjmiergrijs en Lichtgrijs zijn mooi in combinatie met elkaar voor een natuurlijke en rustige sfeer in de keuken. In deze Pfleiderer collectie van Leeuwerik wordt naast esthetiek, kwaliteit en duurzaamheid ook rekening gehouden met de woongezondheid. Door consequent recyclingbeheer aan de grondstofkant, intelligente strategieën voor bindmiddelen en energie-efficiënte productieprocessen wordt aan de hoogste duurzaamheidseisen voldaan.

 

Zeewonder trendblogZeewonder trendblog

Foto: keukenontwerp ‘Skagen Klitgaard’ van PAX Architects

 

BACK TO BLACK

De zwarte keuken is tijdloos en sfeervol, helemaal in combinatie met hout en metaal. Dit keukenontwerp van PAX Architects laat een trendkeuken zien waarin gespeeld wordt met open blokken in het kookeiland voor een meer levendige en decoratieve uitstraling. Het zwarte ‘decor’ in de vorm van de matzwarte kastenwand is een stoer element in de totale ruimte. 

 

 

DE KEUKEN ALS KLOPPEND HART VAN HET HUIS

Bij het ontwerpen van een totaal interieur is het creëren van een gevoel van sfeer en samenhorigheid belangrijk. De open keuken is het centrale sociale middelpunt en bevindt zich steeds vaker op de grens van binnen en buiten. Om deze open ruimtes inclusiever te maken, wordt meer speciale aandacht besteed aan de akoestiek van het huis door akoestische plafonds en wanden te integreren waardoor geluid wordt gedempt.

 

Zeewonder trendblogZeewonder trendblog

Foto: Shinnoki Pebble Triba, Mutina x Ronan Bouroullec en PaperStone - Azure

 

BLOKVORM

2D en 3D blokpatronen waarmee je ritmische grafische vlakken in de ruimte creëert, zijn trending in interieurontwerp. In wandbekleding, in meubelen en in accessoires zien we de nieuwe blokvorm terug. Deze reactie op de vele organische vormen op interieurgebied voelt ruimtelijk en overzichtelijk aan; een meer architectonische, strakke sfeer dient zich aan.

                             

Zeewonder trendblogZeewonder trendblog

Foto: Keuken van Plac Architecture, PaperStone – Slate

 

PAPIER HIER

De duurzame collectie PaperStone® van Leeuwerik is zo hard als steen maar toch gemaakt van 100% FSC®-gecertificeerd papier en karton en PetroFree™ hars. PaperStone® kan temperaturen tot 180°C weerstaan zonder dat er oppervlakkige veranderingen optreden en is 100% waterafstotend. Dankzij de natuursteen look leent dit materiaal zich goed voor horizontale toepassingen zoals een keukenblad. In deze open keuken van Plac Architecture wordt color-blocking gebruikt voor een vrolijke sfeer. 

 

Zeewonder trendblogZeewonder trendblog

Foto: 22 Bayard van Gensler Design

                  

BIOPHILIC DESIGN OP DE WERKPLEK

Uit onderzoek blijkt dat Biophilic design de productiviteit met 6% kan verbeteren en de creativiteit tot wel 15%. Begroeide ruimtes kunnen het zelfvertrouwen en de stemming van een individu verbeteren, terwijl de aanwezigheid van water een ontspannend effect kan hebben. We geven de voorkeur aan kleuren die op de natuur lijken, zoals groen en blauw. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle natuurlijke omgevingen 'groen' zijn! Dus het interieurontwerp moet in materialen afgestemd worden op het lokale ecosysteem. Hout en natuursteen maar ook zand en klei optieken zijn belangrijk in het totale plaatje. 

 

Foto: Astrata Coustics – European Oak en collectie Noon van Aquabella

 

MATERIALENMIX

Of je nu een wand, plafond of scheidingsmuur wilt creëren, de Astrata Slats zijn perfect geschikt om zowel horizontaal als verticaal te plaatsen. Voor een trendinterieur mix je de grafische ribbelstructuur met een natuurlijke structuur zoals de Polyrey B117 ‘Blanc Artic’ en de PaperStone® Sand voor een duurzame keuze.

 

Stalen: Astrata Slats, Polyrey B117 – Blanc Artic, Touch Roche, PaperStone - Sand

                        

Foto: Baxter Milaan Design Week 2024 en Acofelt 936

 

AVANT-GARDE WOONSTIJL

Luxer, comfortabeler en stijlvoller wordt het echt niet; de Milanese avant-garde designstijl is een lust voor het oog. De mooiste kleuren, materialen en vormen komen samen en dit nieuwe Baxter interieur voelt gezellig en intiem aan. Een bron van inspiratie voor waar we heen gaan op interieurgebied met het nieuwe ‘paars’ als spannende eyecatcher. 

 

Foto: Studio Loop Loop, stoel Fiber van Muuto en Keukensysteem Satelliet van 7○Materia™

 

MATERIALITEIT

In meubelen en accessoires zijn duurzame materialen en maakprocessen de nieuwe standaard aan het worden. En er worden nieuwe duurzame ‘uitvindingen’ gedaan. Zo heeft de Nederlandse studio Loop Loop op biologisch materiaal gebaseerde plant-pigmentoplossingen geproduceerd die kunnen worden toegepast in aluminiumanodisatie. De warme paarse kleur op deze hanglamp is afkomstig van alkanetbloemen! De kuip van de Fiber stoel van Muuto is gemaakt van gerecycled plastic en FSC®-gecertificeerde houtvezels.

 

Monique van der Reijden 

Trend forecaster van Trendcompass.nl

Wil je deze blog delen?