Eindhoven
040 290 50 50

Hoevelaken
033 254 10 54

Drachten
0512 58 28 83

Multiplex assortiment van Leeuwerik

Multiplex is er in vele soorten, maten en kwaliteiten voor vele toepassingen. Iedere houtsoort heeft zijn eigen kenmerken en toepassingsmogelijkheden. Bij het kiezen van de geschikte multiplex moet rekening worden gehouden met onder andere verlijmingsklasse, gebruiksklasse en kwaliteit van het dekfineer. Daar geven wij graag de juiste informatie voor.

Bekijk ons multiplex assortiment

Naast bovenstaande multiplexsoorten hebben wij ook nog speciale soorten. Bijvoorbeeld berken multiplex met een antislip laag, multiplex beplakt met HPL of Okoumé wit gegrond. Voor een volledig overzicht kunt u ons totale constructieve assortiment bekijken.

Bekijk het constructieve assortiment

Kwaliteitsaanduidingen voor multiplex

Er zijn verschillende kwaliteitsaanduiding voor de dekfineren van multiplex. Deze hebben betrekking op de toepassingsmogelijkheden van de plaat en worden met verschillende letters aangeduid volgens onderstaande verdeling.

A: Triplex met de fraaist mogelijke kwaliteit (Decoratieve plaat)
B: Triplex geschikt voor blank werk.
BB: Triplex met gesloten oppervlak, reparaties zijn toegepast. Geschikt voor schilderwerk en om te beplakken met fineer of HPL.
S: Triplex geschikt voor schilderwerk.
WG: Triplex met open gebreken.
C en CP: Triplex waarbij kleine open gebreken zijn toegestaan.

De A-kwaliteit van triplex komt haast niet voor. Deze kwaliteit ziet men voornamelijk bij decoratief toe te passen fineer.

Vaak hebben de twee zijden van multiplex verschillende kwaliteiten. Dit wordt dan aangeven door B/BB. In dit geval heeft één zijde een B-kwaliteit en de andere zijde een BB-kwaliteit.

B/bb kwaliteit

Bovenstaand een voorbeeld van Berken B-BB kwaliteit

CE markering

De Europese regelgeving heeft geleid tot de CE markering met betrekking tot gezondheid, veiligheid en milieu. De basisnorm voor houtachtige plaatmaterialen is NEN-EN 13986. Er zijn verschillende instanties die toezien op het naleven van deze normering. In Nederland is dat bijvoorbeeld de Stichting Keuringsbureaus Hout (SKH).

MEER OVER DE CE MARKERING

Bij het produceren van een bouwproduct is de fabrikant verplicht om een conformiteitsverklaring op te stellen. In deze verklaring wordt aangegeven dat het product voldoet aan de Europese voorwaarden. Er zijn verschillende conformiteitsniveaus, namelijk niveau 4, 2+ en 1.

Platen met conformiteitsniveau 4 zijn geschikt voor algemeen gebruik zonder dragende functie. Een plaat met conformiteitsniveau 2+, wordt een constructieplaat genoemd. Deze kan wel een dragende functie vervullen. Conformiteitsniveau 1 geeft aan dat de platen ook brandvertragend zijn behandeld.

CE markering

Berken multiplex

Verlijming van multiplex

Voor de verlijming van triplex wordt er gebruik gemaakt van de EN 314-2. Deze heeft een klasse aanduiding van klasse 1, 2 of 3.

EN 314-2 klasse 1: Verlijming geschikt voor droge toepassingen.
EN 314-2 klasse 2: Verlijming geschikt voor beschutte en beschermde toepassingen buiten.
EN 314-2 klasse 3: Verlijming geschikt voor onbeschermde buitentoepassingen.
Deze verlijmingen zijn allemaal volgens de E1-klasse.

Regelmatig worden de afkorting MR en WBP getoond. Dit zijn verouderde begrippen. MR staat voor “Moist resistent”. De plaat is verlijmd met melamine- en ureumformaldehyde lijm. Hierdoor is deze enkel interieur te gebruiken. WBP staat “water boil proof” en werd vroeger gebruikt om exterieure toepassingen aan te geven.

Duurzaamheidsklasse

Hout beschikt over een bepaalde duurzaamheidsklasse. De duurzaamheidsklasse heeft betrekking op de weerstand tegen biologische aantasting, zoals schimmels en insecten. Dit is uitgebreid uitgewerkt in de Europese norm NEN-EN 350 en heeft vijf klassen:

Klasse 1: Zeer duurzaam
Klasse 2: Duurzaam
Klasse 3: Gemiddeld duurzaam
Klasse 4: Beperkt duurzaam
Klasse 5: Niet duurzaam

Gebruiksklasse

De praktische omstandigheden hebben ook een grote invloed op de duurzaamheid. Denk daarbij aan vochtigheid, temperatuur en klimaat. Daarom zijn er gebruiksklassen ingevoerd. Ze zijn verder uitgewerkt in de Europese norm NEN-EN 335-3.

Gebruiksklasse 1: Binnentoepassingen bij een temperatuur van maximaal 20 ˚C en een maximaal relatieve luchtvochtigheid van 65%.
Gebruiksklasse 2: Beschut buiten, bij een temperatuur van 20 ˚C en een maximale relatieve luchtvochtigheid van 90%
Gebruiksklasse 3: Buitenomstandigheden, waarbij de platen regelmatig worden blootgesteld aan weersomstandigheden, water of waterdamp in een geventileerde omgeving, en waarbij het evenwichtsvochtgehalte regelmatig hoger is dan 20 ˚C. 

Aanmelden nieuwsbrief

Bel me even a.u.b.

Meer informatie?

Heeft u vragen en wilt u meer weten over Leeuwerik? Neem contact met ons op en wij helpen u verder.

 

Neem contact met ons op

Om u beter tot dienst te zijn, gebruiken wij cookies op onze website. Hierdoor kunnen wij aan de hand van het gedrag op onze website nog betere service bieden. Als u verdergaat op onze website nemen wij aan dit u dit goed vindt. Meer informatie? Ga dan naar onze cookiepagina×