In verband met een landelijke telefoonstoring zijn wij op dit moment moeilijk bereikbaar op onze vaste telefoonnummers. Stuur bij voorkeur een e-mail naar verkoop@leeuwerik.nl. In dringende gevallen kunt u bellen op de volgende mobiele nummers: 06-33132156 (Eindhoven) of 06-14269025 (Hoevelaken). Excuses voor het ongemak.

Stapelfeest! Ontvang 7% extra korting op jouw online bestelling vanaf 15 losse platen. Ga naar de actiepagina en ontdek meer!

SUITE NOIR | Deel 1
SUITE NOIR | Deel 1
Trendblog | Monique van der Reijden

SUITE NOIR | Deel 1


De opkomst van zwart in het interieur is opmerkelijk. Met zwart krijgt de sfeerbeleving meteen een enorme boost. Tijdloos en modisch, stoer en elegant, minimalistisch en mysterieus; de dynamiek van zwart in een ruimte is niet te evenaren. Door extra matte optieken, grafische en organische structuren zijn zwarte materialen nog aantrekkelijker geworden om toe te passen in een hedendaags interieurontwerp. 

 

“We merken dat zwart het nieuwe wit is. Architecten creëren meer sfeer en contrast in interieurs met zwarte materialen. Hierbij worden verschillende natuurlijke optieken met elkaar gemixt; van een Japanse ‘fire coated’ houtfineer tot zwart natuursteen zoals marmer, graniet en lavasteen.” 

Maarten Smulders, algemeen directeur Leeuwerik

 

 

 

SHOU-SUGI-BAN

De zwartgeblakerde houten gevels en daken van eeuwenoude Japanse huizen en tempels hebben een unieke look door de eveneens oude Japanse techniek Shou Sugi Ban. Hierbij wordt het hout verduurzaamd door het oppervlak van het hout te verbranden. Het gebrande hout is bestand tegen houtrot, insecten, vocht en werkt ook brandvertragend. Geïnspireerd op de bijzondere uitstraling van dit zwart gebrand hout is de ‘fire coated’ look van Oak Black Burned - Fineer met een vergelijkbare bobbelige craquelé structuur. 

 

Foto’s: slaapkamer en inbouwkledingkast een ontwerp van artpartner.com.ua.

 

ZWART & SFEERLICHT

Enthousiast worden we van deze twee interieurs van een slaapkamer en walk-in-closet van Art Partner. De combinatie van zwart hout met ribbelstructuur en de warme naturellen brengt een wellness gevoel in deze ruimtes. Het gebruik van indirect licht in de wand achter het bed, in de nis van het bankje en subtiel in de zwarte vitrinekast zorgt voor het perfecte sfeerlicht en brengt het geheel in balans.

 

 

 

GLAD & RIBBEL

Maak in een interieurontwerp gebruik van zwarte (plaat)materialen met verschillende afwerkingen en structuren. De zwart geribbelde 0901 uit de exclusieve Resopal Wooden Spirit collectie van Leeuwerik is extra bijzonder omdat van dichtbij de ribbel organisch is en dus nog beter in een natuurlijke omgeving past. 

 

Foto: slaapkamer afgewerkt met de materialen: Resopal Wooden Spirit – 0901 – WS Black en Fenix NTM 0720 – Nero Ingo.

 

MODERNE BEDSTEE

Dit interieur idee is een hypermoderne vertaling van de ouderwetse bedstee. Architecten en interieurbouwers creëren kleine open kamers om optimaal en multifunctioneel van de ruimte gebruik te maken. Doordat de ruimte zwart is heeft deze slaapplek een rustige en chic-sobere uitstraling. Deze slaapplek verander je overdag in een daybed met een mooie plaid en wat sierkussens. ’s Avonds geeft het gordijn (kamerhoog én ‘staand’ geconfectioneerd) privacy.   

 

Foto: keukenontwerp uit het T4 Appartement van interieurarchitect paliychukolga.com.

 

DE SPIJKER OP ZIJN KOP

De zwarte keuken is razend populair maar deze keuken is ‘next level’ als het gaat om de nieuwste trends. Interieurarchitect Paliychuk Olga maakt een perfecte combinatie van materiaal, vorm en design. Het gebruik van zwart in combinatie met tegels in een verticaal grid patroon dat doorloopt op de grond is stijlvol en tegelijkertijd functioneel. Het kiezen voor een ruime opzet van de keukentafel in het midden van de keuken wint weer aan populariteit. Hiermee wordt het ouderwets aan de grote keukentafel zitten, praten, eten en spelletjes spelen in ere hersteld.

 

 

 

Foto: interieurdesign van Norm Architects, badkamer Angelica Chernenko.

 

VAN BUITEN NAAR BINNEN

De afwerking van wanden met een verweerde buitenlook zien we binnen steeds vaker. Natuurstenen materialen met een monumentale uitstraling maken de open badkamer een lust om naar te kijken. Een gevlekte leemstuc op de wand geeft de zitkamer een stoer en doorleefd uiterlijk. Mix met zwarte details en accessoires voor meer contrast en dynamiek.

 

 

 

Foto: interieurontwerp brutalist Silence van Annabell Kutucu.

 

DE NIEUWE INBOUWKAST

Deze ingebouwde zwarte houten kast is zelfs helemaal leeg nog mooi als decor voor de luxe werkplek. Opvallend is dat de kast op hoogte begint en hierdoor geen afbreuk doet aan de ruimtelijkheid van de totale ruimte. Als een abstract kunstwerk biedt deze kastruimte voor een verzameling boeken, kunstobjecten en tijdschriften. De zwarte coördinatie met de op maat gemaakte tafel is perfect waarbij het diagonaal geplaatste onderstel het sculpturale karakter van de tafel versterkt.

 

Foto: Interieurstyling Adrian Pedersen, ph. Dag Sandven.

 

MAAK EEN STATEMENT MET ZWART

De warme sfeerbeleving van de zitkamer loopt tegenwoordig naadloos over in de keuken, werkplek of eetkamer. Kies je voor zwart in een interieurontwerp dan ben je verzekerd van een moderne, stoere maar ook architectonische uitstraling. De zwarte kamerhoge kast die tevens toepas is als ruimteverdeler heeft een chique uitstraling. 

 

Foto’s: accessoires van Cooee Design, bijzettafel Gear van Norr 11, wastafel in Corian – Carbon Aggregate.

 

STYLINGTIP

In een zwart georiënteerd interieur zijn zwarte accessoires essentieel. Een zwarte designkraan, zwart bestek, zwarte keramieken vaas of een zwart sfeerlampje, ze versterken de liefde voor zwart. 

Monique van der Reijden 

Trend forecaster van Trendcompass.nl

Wil je deze blog delen?