BLOKFORMATIES
BLOKFORMATIES
Trendblog | Monique van der Reijden

BLOKFORMATIES


Moodboard: Blockbuster 

Moodboard: JBNG Studio, ABKStone, EH&I trendproductie Doe Stoer Doen styling Monique van der Reijden, ph. Paul Bakker, Reform CPH, vaas Zele Dolomite, keuken Appareil Architecture, ph. Félix Michaud Photographie, DeepFlow en Corian®  collectie van Leeuwerik, Sho Ota via Gallerie Mia Karlova  | Monique van der Reijden & Michelle Verheijen © Trend Compass

BACK TO BLOCKS 

In dit nieuwe interieurbeeld zijn het blokformaties die de toon zetten. Deze nieuwe vormentaal voelt clean, architectonisch en gelaagd aan. Het strakke lijnenspel is een tegenbeweging op de organische en ronde vormen die het huidige woonbeeld domineren. Metaal is de nieuwkomer in aanvulling op natuursteen en hout. De trendkleuren Japans rood en vergrijsd blauw hebben een sfeer verhogend effect in combinatie met de vele grijs, wit, zwart optieken.

 

 

LAGEN EN GRIDS

De nieuwe strakke blokvormen in zitmeubelen en kasten zijn geschakeld, gestapeld en gelaagd. Er zit dus een nieuw soort complexiteit in dit interieur- en meubelontwerp voor het nieuwe trendgevoel. Door het gebruik van natuurlijke optieken is de interieurarchitectuur minder hard en kil maar heeft juist een natuurlijke uitstraling.

 

Chris van Kessel, commercieel directeur Leeuwerik:

“We signaleren de toename van de warme, donkere hout kleuren in het interieur in combinatie met koelere, lichtgrijze en zelfs witte steen- en betonoptieken. Een groter contrast tussen licht en donker geeft de ruimte meer dynamiek en een rustige, neutrale uitstraling”.

 

Foto: trendproductie Doe Stoer van Eigen Huis & Interieur en Feeling Wonen, ph. Paul Bakker

 

Blokken in het interieur zien we in allerlei vormen. Dat zien we in de nieuwste trendproductie van de designtijdschriften Eigen Huis & Interieur en Feeling Wonen waar de materialencollectie van Leeuwerik deel van uitmaakt. Zitbanken hebben modulaire blokvormen maar voelen ook zacht, luxe en comfortabel aan door de gewatteerde look & feel. Blokdessins in de op maat gemaakte vloer in zwart-wit worden herhaald in het sierkussen. Het grafische behang draagt bij aan het contrastrijke decor. Het gebruik van houtoptieken zijn belangrijk voor het natuurlijke gevoel en de luxe uitstraling.

 

Foto: trendproductie Doe Stoer van Eigen Huis & Interieur en Feeling Wonen, ph. Paul Bakker en Installatie Loro Piana x Tribute to Cini Boeri

 

TOPSTUKKEN

Blokken gemaakt van Corian® zijn bruikbaar als bankje, pilaar, side-table en statafel. Dankzij de naadloze afwerking komen deze objecten abstract over en zijn multifunctioneel toe te passen. De stapeling van blokken zoals gepubliceerd in de Eigen Huis & Interieur geeft inspiratie hoe de geschaarde compositie in de ruimte verrast. 

Op het imposante hoofdkantoor van het exclusieve modehuis Loro Piana werd tijdens de Milan Design Week 2024 een reeks van iconische stukken getoond, ontworpen door de bekende Italiaanse architect Cini Boeri bekleed met de exclusieve interieurstoffen van dit modehuis. De designmeubelen van avant-garde designmerk Arflex hebben tijdloze blokvormen met een gewatteerde bekleding voor een verzachtend effect. In de context van de blokvormige structuur van het Atrium was het modernisme optimaal te voelen. 

 

                       

Zeewonder trendblogZeewonder trendblog

Foto: stalen trendproductie DOE STOER van EH&I en Feeling Wonen

LICHT EN DONKER

Er komt meer contrast tussen lichte en donkere materialen in het totale interieurontwerp. Door de natuurlijke structuren, kleuren en optieken voelt het minder hard aan en ontstaat er een tijdloze balans.

Zeewonder trendblogZeewonder trendblog

Foto: ontwerp keukeneiland SMLXL, lamp blockchain van Oblure, lamp Cubelight van Tecnolumen op een blok van Corian® – Arrownoot

 

TRENDKLEUREN: CORIAN® 

De luxe en natuurlijke uitstraling van Corian® in combinatie met de functionele kwaliteiten van dit high end materiaal zie je in deze trend goed tot zijn recht komen in dit keukeneiland met originele blokvariaties. De Blockchain hanglamp is een eyecather die de trend versterkt. 

                 

DUURZAAM IN DE KEUKEN

De Stratus serie van Leeuwerik is speciaal ontwikkeld voor keukenontwerpen, spatwanden en tafelbladen. Dit materiaal is eenvoudig te installeren, antibacterieel, kras-, vocht-, schok- en hittebestendig. Door de natuurlijke texturen is het creëren van een natuurlijke, warme sfeer in de open keuken snel en gemakkelijk te realiseren op een praktische en duurzame manier.

 

Zeewonder trendblogZeewonder trendblog

Foto: Agence Volta, ph. Arthur Fechoz en PaperStone® Slate

 

PAPERSTONE®, PRAKTISCH en WATERPROOF

Een kleine keuken kan nog steeds een enorme allure uitstralen door originaliteit in het ontwerp te brengen. Wat dacht je van color blocking in combinatie met een PaperStone® keukenblad in stoer zwart. De duurzame collectie PaperStone® van Leeuwerik is zo hard als steen maar is gemaakt van 100% FSC®-gecertificeerd gerecycled papier, karton en PetroFree™ hars, waardoor ook fossielvrij. 

 

Zeewonder trendblogZeewonder trendblog

Foto: trendproductie Doe Stoer van Eigen Huis & Interieur en Feeling Wonen, ph. Paul Bakker en keuken Levitas Glass van Euromobil & Roberto Gobbo en ABKStone

 

STAPEL, SCHAAR, SCHUIF

Lichtheid, transparantie en duurzaamheid, zijn sleutelwoorden voor de trends van nu. Voeg daar blokvormen en ‘grids’ aan toe en je hebt inspiratie voor een nieuw interieurontwerp met een mix van zwart-wit, hout, steen en metaal (optieken). Schuif, schaar en stapel met de blokken want dat is juist het idee. Laat je inspireren door de kunstobjecten c.q. bijzettafels van Gallerie Mia Karlova die unieke composities hebben.

 

Zeewonder trendblogZeewonder trendblog

Foto: behang BAUHAUS van Wallpepper Group en houten vakkenkast in eiken van Deza Setién

 

WANDKAST OP MAAT

Deze eikenhouten vakkenkast past in dit trendsignalement gezien de strakke blokvormen in een symmetrisch grid. De minimalistische uitstraling geeft rust en ruimtelijkheid, helemaal dankzij het laten doorlopen van de houtoptiek in de rest van de wanden en greeploze wandkasten. Mix met grafisch behang voor het versterken van de modernistische, architectonische sfeer. 

                                 

METALLIC GLANS

In aanvulling op de vele matte oppervlakken in interieurbouw en keukendesign, is de opkomst van zilverkleurige metallic optieken een feit. Roestvrijstalen keukenbladen en achterwanden waren een helder signalement tijdens de Eurocucina 24 en de bijpassende metallic ‘look-a-likes’ uit de DeepFlow collectie van Leeuwerik zijn een functioneel en betaalbaar alternatief.

 

Zeewonder trendblogZeewonder trendblog

Foto: Modulair wandmeubilairsysteem Wall 30 van Novamobili en object Deko van Normann Copenhagen en Corian® – Platinum Grijs

 

DE HOEK OM

Interieurarchitecten en bouwers opgelet; de open wandkast wint letterlijk terrein en gaat steeds vaker de hoek om in zijn opstelling voor een modulaire, wand vullende en decoratieve boekenkast. In de trendkleur grijs is het een sfeerbepalende eyecatcher.

 

STYLINGTIP: 

De blokvaas Deko Objects van Norman Copenhagen bestaat uit een reeks van sculpturale objecten die ontworpen zijn om creativiteit en persoonlijke expressie op te roepen. Bestaande uit verschillende maten en kleuren, kunnen de objecten op elkaar gestapeld worden om de gewenste expressie te creëren. Gebruik Deko als decoratief element, als vaas, of transformeer het tot een functionele container met een deksel in bijpassende kleur.

 

 

DEMATERIALISATIE

Speel met blokken in de keuken vanuit een duurzaamheidsgedachte. Geïnspireerd op ‘dematerialisatie’ in architectuur wordt zo efficiënt mogelijk omgegaan met duurzame en tijdloze materialen waarbij een ritmische en grafische blokformaties de toon zetten.

 

Foto: xtone – Bianco Lasa, Frame Four van Audo, Scavolini x Luca Nichetto - Jeometrica

 

KUBISME

Door de donkerkleurige omlijsting wordt de greeploze keuken meer een grafisch sculptuur. In open kasten is het vierkant weer en vogue. In de open keukens loopt de keukenkast door tot aan het plafond voor een ruimtelijk en ‘bespoke’ effect.

 

Foto: badmeubel Yoko van Enrico Cesana x Ardeco 

 

BADKAMER SCULPTUUR

De wastafel in de ‘thuis-spa’ is niet meer simpel recht toe, recht aan een blok. Speel in het op maat gemaakte ontwerp met blokformaties die niet alleen variëren in vorm maar ook in diepte voor een speelse vormgeving en meer sfeer. Het ouderwetse badkamer gevoel verdwijnt en een totaal interieursfeer ontstaat.

 

Monique van der Reijden 

Trend forecaster van Trendcompass.nl

Wil je deze blog delen?